تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۹
کد خبر : 875

برای افت تحصیلی دانش آموزم چه کنم ؟

چرا دانش آموزان افت تحصیلی دارند ؟

چرا دانش آموزان افت تحصیلی دارند ؟
افت تحصیلی موضوعی است که همیشه معلمان با آن درگیر بوده و هستند و می توان این مشکل را با برنامه ریزی ، برقراری رابطه ی درست با دانش آموز و وقت گذاشتن روی حل مسئله برطرف کرد.

چرا دانش آموزان افت تحصیلی دارند ؟

در این مطلب قصد داریم پیرامون افت تحصیلی دانش آموزان ، عوامل موثر بر افت تحصیلی و اثراتی که افت تحصیلی بر دانش آموزان می گذارد صحبت کنیم .

افت تحصیلی موضوعی است که همیشه معلمان با آن درگیر بوده و هستند و می توان این مشکل را با برنامه ریزی ، برقراری رابطه ی درست با دانش آموز و وقت گذاشتن روی حل مسئله برطرف کرد.

شما با خواندن این مطلب می توانید اطلاعات خود را درباره افت تحصیلی دانش آموزان و جوانب آن بالا برده و  با برخوردن به این گونه مشکلات به راحتی آن را حل کنید .

اثرات افت تحصیلی بر دانش آموزان

مساله موفقيت و افت تحصيلي دانش آموزان سابقهاي طولاني و نامشخص در کلاسداری دارد و تاريخ آن  مقارن با آغاز خواندن و نوشتن است .

افتتحصيلي يكي از مشكلات جدي نظام هاي آموزشي ، از جمله نظام آموزشي ايران است كه با عوارض متعددي از جمله اتلاف سرمايه ملي، اخلال در نظام آموزشي، صدمات روحي و رواني و مشكلات فردي و خانوادگي همراه است و نكته مهم اين است كه افراد داراي افت تحصيلي،در آينده نيز نيروي انساني كار آمدي نخواهند بود.( فتي و همكاران، 35 : 1392 ) 

افت تحصيلي علاوه بر اينكه موجب اتلاف منابع انساني و مالي فراواني ميشود. اثرهاي بد روحي و رواني زيادي را بر دانش آموزان و خانواده آن ها وارد مي سازد و بعضي از اين اثرها شخصيت و رفتار فرد را تغيير داده و برخي ديگر موجب فرار از مدرسه ميشوند. افت تحصيلي موجب نااميدي، افسردگي، فساد اخلاقي و گاه سبب
تحقير و اهانت به دانشآموز ميشود . افت تحصيلي، تصور نوجوان نسبت به خود و عقيده و رفتار ديگران را نسبت به او تغيير ميدهد و اين تغييرات در شخصيت درحال رشد فرد دردوره نوجواني، اثرهاي ناخوشايندي بر جاي مي گذارد)جبراييلي وهمكاران،1394:190.(

نظام آموزش و پرورش ما در ارائه خدمات آموزشي، از جنبه هاي كمی و كيفي بادشواري هايي روبروست .از مهم ترین ايندشواري ها ، افتتحصيلي است . شناخت علت ها و عوامل بوجود آورنده آن ها ميتواند آگاهي هاي دقيق و جامعي ازخصوصيت ها ،نارسايي ها و عيب هاي نظام موجود آموزش وپرورش به ما ارائه دهد. پرداختن به اين موضوع و شناسايي علل افت تحصيلي و ارائه راهكارهاي عملي درمورد كاهش آن ، همواره مورد تاكيد بوده است و تا يافتن راهكار هاي مناسب مقابله با آن ،نيازمند تحقيقات بيشتر خواهد بود.

افت تحصیلی دانش آموزان

تعریف افت تحصیلی

افت در لغت به معني نقصان و افت تحصيلي يعني بازماندن دانش آموز از روال عادي تحصيلي به هرشكل و عنوان . بدينترتيب افت تحصيلي داراي جنبه هاي مختلفي
همچون مردودي ،تكرار پايه ،ترك تحصيل ،تأخير در ورود به نظام آموزشي و كيفيت نازل نتيجهها ميباشد(ابراهیم كافوري وهمكاران،1394:(57.

سازمان يونسكو مفهوم افت تحصيلي دانش آموزان را به تكرار پايه ، ترك تحصيل زودرس و كاهش كيفيت آموزشي و تحصيلي فراگيران نسبت مي دهد . افت تحصيلي يكي از مشكلات نظامهاي آموزشي ازجمله دانشگاه ها است. بهعبارت ديگر افت تحصيلي به معني عدم موفقيت درتحصيل است كه با معيارهايي نظير مشروطي ،تكراردرس ، طولاني شدنتحصيل، مدتاخراج ،انصراف، ترك تحصيل قابل بررسي ميباشد(خزاعي،1392:385.(

عمدهترین دلايل افت تحصيلي عبارتاند از :

  • الف(عوامل فردي: شامل هوش ، توجه و دقت ، انگيزه ، هيجانات و آشفتگی هاي عاطفي و نارساییهاي جسمي
  • ب(عوامل خانوادگي :شامل روابط خانوادگي ، فقر مالي و اقتصادي ، فقر فرهنگي والدين، فقدان والدين يا والد،نگرش خانواده به تحصیل
  • ج(علل آموزشي مدرسه: شامل شیوه تدريس معلم، برنامه درسي مدرسه، پيشداوري معلم، شرايط فيزيكي كلاس، ارزیابی هاي نادرست معلمان از عملكرد دانشآموزان ، كمبود معلم مجرب، آموزش ديده و علاقه مند به تدريس و تحت پوشش قرار نگرفتن دانش آموزان واجبالتعلیم( قاسمي، 84:1393 ).

اهمیت مدرسه در افت تحصیلی دانش آموزان

1. روابط با همسالان: روابط با همسالان در مدرسه به خصوص در دوره نوجوانی نقش مهمی در لذت بخش کردن محیط مدرسه و کلاس دارد . هم چنین همسالان و دوستان نامناسب می توانند انگیزه دانش آموز را برای درس خواندن از بین ببرند و او را در مدرسه دچار مشکل کنند.

2. معلمان و مربیان: اگر معلمان شیوه سختگیرانه و خشکی داشته باشند، مهارت برخورد با دانش آموزان را نداشته باشند، بد اخلاق باشند و یا رفتار نامناسب و تحقیر آمیز نسبت به دانش آموز داشته باشند، طبیعی است که دانش آموز از درس و مدرسه بیزار شود و این مورد بدون شک باعث افت تحصیلی دانش آموزان خواهد شد.

سخن آخر این که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تا حد زیادی به شرایط محیطی و روابطش با معلم و همسالان بستگی دارد . فضایی که در مدرسه برای آموزش فراهم می شود باید به گونه ای باشد که موجب موفقیت آن ها شود .

چرا بعضی دانش آموزان نمی توانند در مدرسه موفق شوند:

ناتوانی در انجام وظایف از دلایل موفق نشدن دانش آموز:

دانش آموزان باید تشویق شوند تا هر کاری را که کامل نکردند، از کار متوقف نشوند. به کودک خود کمک کنید تا مناطقی را که به آن ها مشکلات می دهد را شناسایی کند و به آن ها قدرت ندهید تا به دنبال کمک بیشتر در مدرسه باشند، همان طور که نیاز است.
به کودک خود هشدار دهید که نمی تواند بیش از حد سریع عمل کند و یا کار دشواری را انجام دهد. به تعویق اندازی نیز می تواند منجر به استرس و اضطراب شود و انجام این کار باعث ساخت و الگویی برای اتفاقات بد در آینده می شود. یادگیری یک مهارت جدید یا یک سوژه جدید ممکن است همیشه آسان نباشد.

ترس از شکست و عدم اعتماد به نفس :

عدم اعتماد به نفس یا عزت نفس می تواند از ایجاد یک دانش آموز در نقاط قوت خود جلوگیری کند. اعتماد بیش از حد می تواند مانع از تایید و بهبود نقاط ضعف دانش آموزان شود. برای برخی از کودکان، عدم تفکر موفق کافی است که مانع از تلاش آن ها شود.
از همان زمان های ابتدا، کودکان باید بدانند که همه ما از شکست هایمان درس می گیریم و سپس به راه خود ادامه می دهیم. تمام مهارت های جدید قبل از اینکه بتوانند ماهرانه شوند، نیازمند تمرین و تکرار هستند.

اتکا به دیگران از دلایل موفق نشدن دانش آموز در مدرسه:

کودک خود را تشویق کنید تا استقلال تحصیلی و پاسخگویی را از لحظه ای که وارد مدرسه می شوند، توسعه دهند. هر کودکی باید بداند که او مسئول یادگیری خودش است:کامل کردن همه وظایف و تکالیف، بردن کتاب ها و تجهیزات مناسب به هر کلاس؛ و هر شب همه چیز را به خانه بردن.

دانش آموزانی که زیاد برنامه و تکالیف مدرسه را نمی آورند، باید علت و معلول رفتارشان را بفهمند.
ایجاد روال عادی و عادات مطالعه ای خوب در مراحل اولیه راه بسیاری از دانشجویان عالی است و به آنها یاد می دهد تا خودشان را هدایت کنند. اگر آن ها متوجه می شوند که در یک منطقه خاص در حال مبارزه هستند، با معلم فرزندتان صحبت کنید، و یا به دنبال یک معلم خصوصی باشید.

منابع

  • جبراييلي،محمد.موسوي،سيدجواد.ميكاييلي،پيمان.سعادتيان،رامين.عقلمند،سيامك.)1392.(علل افت تحصيلي دانشجويان استعداد درخشان دانشگاه علومپزشكي اروميه.مجله افق توسعه آموزش پزشكي.دوره4.شماره3.صص187-196
  • خزاعي،مظفر)1392.(افت تحصيلي دانشجويان علوم پزشكي.مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشكي .دوره10.ش4.صص380390
  • فتي، لادن.آذري، شيدا.برادران، حميد.اطلسي،رشاء.)1392.(مرورسيستماتيك بررسي علل افت تحصيلي دانشجويان پزشكي.مجله مركز مطالعات وتوسعهآموزش پزشكي.دوره10.ش2.صص3138
  • قاسمي، سيده فاطمه.حسنوند،شيرين.ولي زاده،فاطمه.)1393.(بررسي فراواني افت تحصيلي و عوامل مؤثر بر آن از ديدگاه دانجويان دانشكده پرستاري و مامايي خرم آباد.مجله آموزش پرستاري.دوره3.شماره1.صص717
  • ابراهيم كافوري، كيميا.ملكي، حسن.خسروي بابادي، اكبر.)1394.(بررسي نقش عناصر برنامه درسي كلاين در افت تحصيلي درس رياضي سال اول دوره متوسطه ازديدگاه شركاي برنامهدرسی.پژوهش در برنامه ريزي درسي.سال دوازدهم.دوره2.صص5062.

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تابلوی اعلانات