معلمان در برخورد با دانش آموز قلدر چگونه رفتار کنند ؟
برخورد معلم با دانش آموز قلدر و زورگو در کلاس

نحوه برخورد معلم با دانش آموزان قلدر و زورگو در کلاس باید چگونه باشد؟
کودکان در برخورد با یکدیگر رفتار های مختلفی بروز می دهند . زمانی که بتوانیم رفتار کودک را در کلاس کنترل کنیم ، می توانیم یادگیری او را بهبود بخشیم .یکی از رفتار هایی که در مدارس و در کلاس های درس دیده می شود قلدری و زورگویی است . قلدری پدیده ای است که دانش آموز رفتار های منفی را مکرر نسبت به یک یا چند دانش آموز دیگر تکرار می کند . شیوع این رفتار ها و برخورد معلم با دانش آموز قلدر ، از نگرانی های معلمان ومشاوران مدرسه است .
در موقعیت هایی که دانش آموز قلدری می کند و دانش آموز دیگری قربانی می شود ، مشکلات روان شناختی و تحصیلی مختلفی مانند ، اضطراب ، کاهش عزت نفس ، ترس از حضور در کلاس و در نهایت فرار از مدرسه رواج می یابد .
برخورد معلم با دانش آموز قلدر باید همراه با همدلی باشد و برای پیشگیری از رفتار قلدری وی ، او را تشویق کند تا در صورت مشاهده رفتار های مشابه در بین همسالانش آن را به معلم گزارش دهد .
معلم چگونه باید با دانش آموزان زورگو برخورد کند ؟
یکی از تکنیک های کلاسداری نحوه ی برخورد معلم با دانش آموز قلدر است . عوامل گوناگونی در شکلگیری رفتار قلدری نقش دارند. رفتار قلدری متأثر از عوامل گوناگونی مانند عوامل زیستی، خانوادگی، شخصیتی، روانی، فردی، مدرسهای و اجتماعی است . قلدری در سطوح مختلف، با شایستگی اجتماعی و عاطفی پایین (زیچ و همکاران، 2018) و بهطور منفی با جایگاه اجتماعی بالا ، حمایت همسالان (هردی و همفیل، 2018؛ کووالسکی و همکاران، 2014)، عزتنفس بالا، عملکرد تحصیلی بالا ؛ همدردی (زیچ و همکاران، 2018؛ میتساپلو و گیووازلیاس، 2015)، محیط مثبت خانه و مدرسه ارتباط دارد.
ترجیح اجتماعی نوعی جایگاه اجتماعی است که شروع توجه به آن بهطورمعمول به اوایل نوجوانی مربوط میشود و قضاوت درباره دوستداشتنی بودن فرد در گروه را منعکس میسازد.مطالعات نشان دادهاند که قلدری و سایر رفتارهای مرتبط با آن اغلب در میان دانشآموزانی که سطح پایینتری از ترجیح اجتماعی را تجربه میکنند بیشتر است.
جنسیت نیز رابطه ی تنگاتنگی با قلدری دارد . ممکن است به نظر رسد که قلدری رفتاری مختص پسران است در صورتی که در هر دوجنس این رفتار مشاهده می شود .
قلدری یک رفتار پرخاشگرانه ناخواسته است که دائماً بر علیه قربانی رخ میدهد جایی که عدم تعادل قدرت دیده میشود و شامل:
شکلهای فیزیکی (ضربه زدن و لگدزدن) ؛ کلامی (مانند اذیت کردن و تهدید کردن) و رابطهای (مانند شایعهپراکنی و محرومیت) است (گلادن، ویولو-کانتور، هامبرگر، لومپکین، 2014).
پسرها نسبت به دختران بیشتر درگیر قلدری مستقیم فیزیکی میشوند و دختران بیشتر درگیر قلدری غیرمستقیم مانند شایعهپراکنی میشوند.
بنابراین آموزش رفتار اجتماعی به دانشآموزان و افزایش شایستگی اجتماعی در آنها موجب کسب جایگاه اجتماعی مطلوب در میان همسالان و طرد اجتماعی کمتر میگردد و به دنبال آن به کاهش رفتار قلدری در دانشآموزان خواهد انجامید. در نتیجه، شیوع رفتارهای قلدری در کلاس و مدرسه را میتوان با تدوین و اجرای برنامههای پیشگیرانه و آموزش رفتارهای اجتماعی و بهبود شایستگی اجتماعی در دانشآموزان کاهش داد چراکه عوامل سببساز رفتارهای قلدری در کودکان، ترکیبی از طرد اجتماعی و مورد پذیرش قرار نگرفتن، فقدان مهارت و رفتار اجتماعی مناسب و نداشتن شایستگی اجتماعی است.
از این رو، آموزش مهارتهای اجتماعی و شایستگی اجتماعی میتواند به کاهش طردشدگی از جانب همسالان کمک نموده و نوجوانان را نزد همسالانشان پذیرفتنیتر کرده و ضمن بهبود تعاملات اجتماعی بین نوجوانان از بروز رفتار قلدری در آنان جلوگیری نماید.
Zych, I., Beltrán-Catalán, M., Ortega-Ruiz, R., & Llorent, V. J. (2018). Social and Emotional Competencies in Adolescents Involved in Different Bullying and Cyberbullying Roles. Revista de Psicodidáctica (English ed.), 23 (2), 86-93
Kowalski, R. M., Giumetti, G. W., Schroeder, A. N., & Lattanner, M. R. (2014). Bullying in the digital age: A critical review and meta-analysis of cyberbullying research among youth. Psychological bulletin, 140 (4), 1073
Heerde, J. A., & Hemphill, S. A. (2018). Examination of associations between informal help-seeking behavior, social support, and adolescent psychosocial outcomes: A meta-analysis. Developmental Review, 47, 44-62
Mitsopoulou, E., & Giovazolias, T. (2015). Personality traits, empathy and bullying behavior: A meta-analytic approach. Aggression and violent behavior, 21, 61-72
Gladden, R. M., Vivolo-Kantor, A. M., Hamburger, M. E., & Lumpkin, C. D. (2014). Bullying surveillance among youths: Uniform definitions for public health and recommended data elements. Version 1.0. Centers for Disease Control and Prevention
برچسب ها :کلاسداری
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0