تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ - ۸:۲۶
کد خبر : 1021

وقتی بچه های کلاسم دعوا می کنند ، چه کنم ؟

راهکارهای مدیریت دعواهای کلاسی

راهکارهای مدیریت دعواهای کلاسی
معلمان باید دقت داشته باشند که از هر گونه تنبیه و واکنش های تند نسبت به دانش آموزان قلدر هرگز استفاده نکنند زیرا این کار باعث تشدید دانش آموز خاطی می شود

برای مقابله با دعواهای کلاسی چه کنیم ؟

برای مدیریت دعوای کلاسی دانش آموزان با سایر همکلاسی هایشان،باید قاطعانه جلوی آن ها ایستاد به آنان یاد آور شد که هیچگونه رفتار خشونت آمیز،قلدرمآبانه و دعوا سر کلاس و در مدرسه نمیتوان تحمل کرد، ازطرف دیگر نحوه برخورد آموزگاران و مربیان مهم است زیرا بچه ها به راحتی از رفتار آن ها الگو برداری می کنند و در شرایط مشابه همان رفتار را از خود بروز می دهند.اگر معلمان و اولیای مدرسه خشونت دانش آموزان را با اعمال قدرت و تشدید سختگیری پاسخ دهند،آنان را به خشونت بیشتر و بروز هیجانات،عواطف و رفتار های منفی تشویق می کنند.معلمان باید دقت داشته باشند که از هر گونه تنبیه و واکنش های تند نسبت به دانش آموزان قلدر هرگز استفاده نکنند زیرا این کار باعث تشدید دانش آموز خاطی می شود و رفتار های خشونت آمیز او را تشدید می کند.

چرا بچه ها در مدرسه دعوا می کنند ؟

بچه ها به دلایل مختلفی در مدرسه با یکدیگر رو در رو شده و دعوا می کنند . از احساس خوب قلدری‌کردن برای دیگران در نظر بگیرید ، تا ناتوانی در فهم و بیان احساس اضطراب یا خشم خود.

سه دلیل عمده ای که بچه ها به دعوا می پردازند را در این مطلب برای شما بیان می کنیم :

1-تمایل به مخالفت و سرپیچی : برخی از کودکان بدون آنکه خودشان بدانند چرا، مدام در حال دعوا در مدرسه یا خانه هستند. هرچقدر بیشتر سعی کنیم از راه صحبت‌کردن و جویاشدن علت مخالفت و دعواهایشان به آن‌ها کمک کنیم، کمتر به نتیجه می‌رسیم. این بچه‌ها بیشتر از گروه‌های دیگر مستعد بهانه‌گرفتن و پرخاشگری هستند.

2- تمایل به ایجاد مزاحمت : عده‌ای از کودکان همراه با استفاده از الفاظ آزاردهنده با دیگران وارد مشاجره و سپس درگیری فیزیکی می‌شوند. درواقع، سلاح آن‌ها برای حمله، مزاحمت کلامی است. علت حمله‌های آن‌ها حل مشکلات درونی‌ای است که خود نیز از آن بی‌خبرند.

3-درگیری ناخواسته : گاهی‌اوقات دعوای کودک در مدرسه به این دلیل است که کودک دیگری به او حمله کرده و او را درگیر کرده است. در چنین شرایطی، کودکان دو دسته هستند: 1. دسته‌ی اول به‌راحتی درگیر شده و دعوا بالا می‌گیرد؛ 2. دسته‌ی دوم درگیر نشده و مورد ظلم قرار می‌گیرند.

تمام بچه‌هایی که برای حل مشکلات خود دعوا می‌کنند، یک نقطه‌ی مشترک دارند: عدم رشد مهارت‌های حل مسئله در محیط اجتماعی. توانایی حل مسئله، یکی از توانایی‌های اجتماعی‌ای است که در فرایند آموزش کنترل عصبانیت در شرایط مختلف، به دست می‌آید.

راهکارهای مدیریت دعواهای کلاس

وقتی که بین دو یا چند دانش آموز دعوا صورت می گیرد ، لازم است معلم یا معاون ،مدیر وارد عمل شده و درباره جزئیات اتفاق سوال کنند .با دانستن موضوع دعوا ، بهتر می توان مشکل را حل کرد . برای مدیریت بهتر و درست تر دعواهای دانش آموزان بهتر است راهکارهای زیر را یاد داشته باشید :

نسبت به هرگونه رفتار های پرخاشجویانه هوشیار باشید

زمانی که شاهد دعوا بین دو دانش آموز بودید اول از همه باید با ایجاد صدای بلند مانع از ادامه دعوا شوید.چنانچه این عکس العمل شما موثر واقع نشد، میتوانید با گفتن جمله ای نظر آنان را به خود جلب کنید. اگر آن دو نفر دست از مشاجره بر نداشتند و شما نیز به هر طریقی نتوانستید مانع از مشاجره شوید، میتوانید یکی از آن دو را به دفتر مدرسه فرستاده و از مدیر یا ناظم کمک بگیرید. اگر گروهی از دانش آموزان دور آنان جمع شده بودند بهتر است با دست زدن و جلب توجه آنان را متفرق کنید.پس از آن که دعوا تمام شد شما میتوانید با  دو دانش آموز صحبت کنید.حتما یادداشتی برای والدین این دو دانش آموز مبنی بر رفتار خشونت آمیزو ایجاد دعوا بفرستید .

متاسفانه در مواردی معلمان در مدیریت دعوای کلاسی از روبه رو شدن با دانش آموزانی که نظم کلاس را بر هم می زنند خودداری میکنند. در حالی که این گونه برخوردها بهداشت روانی سایر دانش آموزان را هم بر هم می زند.در چنین شرایطی شاید بهترین روش رویارویی با دانش آموزان خاطی  محروم کردن ملایم آن ها از بودن با سایر بچه هاست.این گونه محرومیت ها سه نکته مثبت در بر دارد.

  • اول ، رفتار آسیب زا سریعا متوقف می شود .
  • دوم ، توجه دانش آموز به رفتار اشتباهش جلب می شود.
  • سوم ، آرامش به کلاس باز می گردد و تاثیر رفتار دانش آموز خاطی بر روی دیگر دانش آموزان تاثیری نمی گذارد.
  • دقت داشته باشید که این کار باید اصولی انجام شود گاها بعضی از دانش آموزان با  محروم شدن از کلاس یا ورزش یا بازی ویا … خوشحال تر شده و ممکن است در جلوگیری از رفتار منفی او تاثیری نداشته باشد .

پاسخ دانش آموزان خاطی را با آرامش ولی قاطع بدهید

هر گاه دانش آموزی در سر کلاس دعوا کرد باید با ادب ولی قاطع با او صحبت کنید. شما میتوانید با محدود کردن فعالیت های او در سر کلاس مانع از تشدید رفتارهای قلدرمابانه او شوید. به عنوان مثال نشستن بر روی نیمکت جلو . قانون های کلاسی را گوشزد کنید و یادآور شوید که دعوا در کلاس ممنوع است . زمانی که پاسخ این دانش آموزان را می دهید به طرز کلام و پاسخ دهی خود دقت داشته باشید . با تهدید با دانش آموزتان سخن نگویید .

بعد از آرام شدن دانش آموز خاطی کلاس با او خصوصی صحبت کنید

هنگام صحبت کردن آرام باشید و به او این اطمینان را بدهید که قصد کمک کردن به وی را دارید . از او بخواهید اگر اعتراضی دارد از روش های پرخاشجویانه یا دعوا استفاده نکند . اگر دانش آموز با شما احساس صمیمیت کرد و با آرامش کامل شروع به حرف زدن کرد ، سخن او را قطع نکنید . صحبت کردن با آرامش این پیام را در بر دارد که شما او را فهمیده اید و درک کرده اید .

درباره مشاجره و کشمکش در میان دانش آموزان، از آن ها نظر خواهی کنید

می توانید نظرات دانش آموزان را درباره ی دعواهایی که در کلاس صورت می گیرد ، بپرسید و با آن ها درباره ی راه حل های آن مسئله صحبت کنید . از آن ها بخواهید حتی در مورد مسائل جزئی ، وقتی به اشتباه خود پی بردند ، عذرخواهی کنند.

روش برخورد با دعوای دانش آموزان

در مدیریت دعوای کلاسی معلمی که بتواند علت درگیری را ریشه یابی کند و آن را تشخیص دهد ، در جهت برقراری آرامش و ایجاد حس همکاری و دوستی میان افراد کلاس گام برداشته است .

معلم نباید هیچ وقت مشکل را تشدید کند بلکه باید در حل آن بکوشد . گاه معلم می تواند با اندکی اغماض به طرف مخالف فرصت دهد تا وضعیت کلاس و معلم را نیز مورد توجه قرار دهد .

در مدیریت دعوای کلاسی نکات زیر را در نظر داشته باشید :

  •  به خاطر داشته باشید که مقصود به توافق رسیدن است، نه برنده شدن در دعوا.
  •  از قدرت ناشی از موقعیت اجتماعی خود سوءاستفاده نکنید.
  • برای نظر دیگران به‌خصوص دانش‌آموزان ضعیف‌تر اهمیت قائل شوید.
  •  حد خواسته‌ها و نیازهای خود را بشناسید و آن را بپذیرید.
  • به خاطر داشته باشید که توانایی تشخیص میان حقیقت و گمان و نظر، شاخص فکر روشن و عقل سلیم است.
  • نسبت به عقاید خود پایدار باشید. هدف‌های خود را دنبال کنید و آنها را تغییر ندهید.
  • در گفتگوها طفره نروید. آنچه را که مورد نظرتان است، به طور جدی بیان کنید و به آنچه که می‌گویید، عمل کنید. چنانچه طالب واقعیت هستید، خود به آن عمل کنید.

 

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد :

با دانش آموز قلدر چگونه برخورد کنیم ؟

 

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تابلوی اعلانات